Diş Eti Hastalıkları / Periodontoloji

Diş Eti Hastalıkları / Periodontoloji

Diş Eti Hastalıkları / Periodontoloji

Dişeti hastalıkları sebebiyle çürüğü olmayan sağlam dişler bile zarar görebilir. Bu sebeple diş çevresi dokularının sağlığının korunması da en az genel diş sağlığının korunması kadar büyük öneme sahiptir. Sağlıklı dişetleri açık pembe renkli, mat ve sert kıvamlıdır. Diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanmaktadır ve fırçalama esnasında kanama yapmaz. Dişeti hastalığı genellikle dişler üzerinde biriken bakteri plağı sebebiyle oluşan iltihabi hastalıklardır. Diş plağı ve diş taşları gingivitis adı verilen diş eti hastalığına neden olur. Gingivitisin hastalığı diş etinde kızarma, diş eti şişmesi, kötü koku gelmesi, sıcak ve soğuk içeceklerle meydana gelen diş hassasiyeti ve diş eti kanamalarıdır. Bu hastalık tedavi edilmez ise periodontitis adı verilen, dişlerin etrafını sarmalayan kemiğin erimesine yol açabilir. Kemik kaybı, dişlerde sallanmaların oluşmasına ve diş kayıplarına neden olabilir. Dişlerin etrafını sarmalayan diş taşları kök yüzeylerini de açığa çıkarmaktadır. Korunmasız olan kök yüzeylerinde çürükler oluşabilmektedir. Diş eti hastalıkları mutlaka diş hekimi tarafından incelenip, en kısa sürede tedavi edilmelidir. İyi bir ağız bakımı, tedavilerin başarısını olumlu yönde etkileyip, bu hastalıkların tekrarlanmasını engelleyecektir.

Diş Taşı Temizliği - Detertraj

Günümüzde birçok kişinin başına gelmesinden korktuğu diş taşları, alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen tedaviler ile giderilebiliyor. Doğru yönlendirme ve düzenli kontroller ile diş taşı sorununu çözmek mümkün. Bu yazımızda diş taşının oluşma nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken hususları inceleyeceğiz. Diş taşı, dişler üzerinde meydana gelen bakteri plağının tükürük mineralleri ile sertleşmesiyle ortaya çıkar. Diş taşı temizliği yapılmaz ise dişeti iltihabına sebep olur. Dişeti iltihabının ilk belirtisi diş eti kanamalarıdır. Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri de bu iltihap ve diş eti kanamalarıdır. Diş taşı temizliği düzenli olarak yapılmaz ise dişetinin içine doğru ilerlemeye devam eder. Daha sonra ise dişi destekleyen dokulara daha fazla zarar vermeye başlar. Bu durumda diş eti iltihabı diş köküne doğru ilerleyecektir.

Küretaj

Küretaj, diş eti hastalığı olan bireylerin diş eti iltihabının kazınması işlemlerine denir. Diş eti hastalıklarında bu yöntemin çok sık uygulandığını bilmeniz gerekiyor. Güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemi olduğundan, kullanım alanının da yaygın olduğunu söylemek mümkün. Diş taşlarının temizlenme işlemi diş etlerinin içinden yapılır. Küretajın, diş taşlarının temizlenmesinden çok daha zor bir işlem olduğunu bilmelisiniz. Diş küretajı esnasında hastaya lokal anestezi yapılmaktadır. Bu sayede tedavinin daha iyi bir şekilde yapılması sağlanacaktır. Bu işlemlerde kullanılan özel araçlar ile diş altındaki iltihap yok edilmektedir. Bazı durumlarda ise hem alt çene hem de üst çene için uygulama yapılır. Bu durumda diş hekiminiz ağzınızı üç bölgeye ayırır ve aşama aşama tedaviye başlar. Aşamaların bitmesi halinde küretaj işleminin tamamlanması sağlanacaktır.

Flap Operasyonu

Flap operasyonu, diş etlerinde meydana gelen cepleri düzeltmeye ve diş etlerini eski, sağlıklı zamanlarına kavuşturmaya yönelik bir diş eti operasyonu olarak yer almaktadır. Diş eti cepleri, diş eti hattının hemen altında yer alan ve diş eti dokusunun dişten ayrılmaya başladığı alanları ifade eden bir terimdir. Bu durum, zararlı bakterilerin çoğalmaya başlayacağı ve temizlenmesi mümkün olmayan bir alanın oluşmasına neden olur. Bu bakteriler, dokularda enflamasyon oluşmasına sebep olur. Ayrıca diş etlerinde hassasiyete, kanamalara ve ağrılara neden olur. Herhangi bir şekilde tedavi uygulanmazsa bu sorun ciddi diş eti rahatsızlıklarına, kemik dokusunun zarar görmesine ve tüm vücudu etkileyebilecek sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gingivektomi - Gingivoplasti

Gingivektomi, kısa kron boyuna sahip dişlerin boylarının uzatılması ve diş eti simetrisinin oluşturulması istendiğinde çok sık uygulanan bir yöntemdir. Gözümüze hoş ve estetik gelen, temiz bir gülümseme oluşturmanın ilk aşaması, diş ve diş eti uyumunu sağlamaktan geçer. Gülümsediğimiz zamanlarda gözüken diş eti miktarı, gülme estetiğinde oldukça önemli bir rol oynar. Asimetrik diş eti kenarları, dişlerin düzensiz bir şekilde olduğu ve gülüş hattının eğri olduğu izlenimini vermektedir. Diş etleri çekilmişse veya gereğinden fazla şiş ve uzun ise dişler daha uzun ya da kısa görülebilir. Bu olumsuz durumları önlemek, diş eti estetiği uygulamaları sayesinde mümkündür.

Pembe Estetik

İnsanlarda estetik bir gülümseme sadece beyaz ve düzgün dişlerle sağlanmamaktadır. Bu dişlerle uyumlu olacak diş etlerinin de olması gerekir. Diş etlerinde yapılan estetik operasyonlara pembe estetik adı verilmektedir. Diş estetiğini tamamlayan noktalar arasında diş etlerinin sağlıklı olması, diş eti rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelmektedir. Karşıdan göze oldukça hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmenin ilk yolu dişler ve diş eti arasında gereken düzenin sağlanmasıyla oluşur. Diş etine sağlıklı demek için açık pembe renkli olması, dişi ve kemiği sıkı bir şekilde sarması, portakal kabuğuna benzeyen parlak ve pütürlü bir görünümde olması gerekmektedir.

Hemen Ara